Semos Education Semos Education
  • Понеделник-Петок 9:00 - 22:00
  • Јави ни се +389 2 3130 900
  • Пиши ни kursevi@semos.com.mk
EN / МК / RS
Кошничка
резервирај место

Што е тоа дигитален маркетинг?

18 October, 2023

Што е тоа дигитален маркетинг?

 

Човекот е битие кое има ентузијазам кон развивање и разоткривање на нови работи, како во реалнот свет така и во технологијата. Технологијата пак е широк концепт кој го опфаќа користењето и разбирањето на алатки и вештини од страна на луѓето, како тоа влијае на нивната спопсобност за да ја контролираат и да се приспособат на околината. Со напредокот и ширењето на интернетот, се создадоа нови индустрии, старите еволуираа со нови карактеристики и онлајн продажбата достигна експанзија од невидени размери. Покрај сите напредоци, дојде до потреба за дигитален маркетиг и неговото развивање.

 

Што е тоа дигитален маркетинг?

Дигиталниот маркетинг се однесува на користење на дигитални канали, платформи и стратегии за промовирање на производи, услуги, брендови или идеи пред целна публика. Опфаќа широк спектар на онлајн маркетинг активности кои ја користат моќта на интернетот и електронските уреди за поврзување со потенцијалните клиенти, вклучување на постоечките и поттикнување на посакуваните дејства. Дигиталниот маркетинг има за цел да создаде значајно онлајн присуство, да ја зголеми видливоста на брендот и на крајот да ги постигне бизнис целите. За разлика од традиционалниот, дигиталниот маркетинг е склоп на различни активности кои имаат за цел да изградат идентитет и позиција на брендовите во дигиталниот свет. На бизнисите им нуди можност да се вклучат со нивната целна публика во реално време, да ги персонализираат пораките и да ја измерат ефикасноста на нивните напори поточно отколку традиционалните маркетинг методи. Повеќето од нас сме свесни за тоа колкава е важноста на оваа индустрија, едноставно, денес луѓето „живеат”на интернет. Па затоа, убаво би било и да ги дознаете придобиките од дигиталниот маркетинг.

 

Причини зошто би било добро да изучуваш дигитален маркетинг:

 

Има опции за самостојно работење

Работењето како дигитален маркетер, не те обврзува со фиксно работење „од 9 до 5“, затворен во канцеларија. Природата на онлајн работата му овозможува на дигиталниот маркетинг работење од дома или пак започнување фриленсерска кариера. Со негова помош, можеш да започнеш и сопствен онлајн бизнис. Можностите кои се отвораат со оваа работа се неограничени, а со тоа и твоите начини за заработка.

Има широк круг за „специјализација“

Со оваа индустрија се отвораат можнсти за специјализација. Ти овозможува да се определиш и фокусираш за аналитичен, креативен дел или пак комбинација од двете. Ти отвора можност да станеш специјалист за SEO, менаџер на социјални медиуми, content writer, експерт за Social Selling и уште многу други.

Одличен прилив на средства

Потребата за дигитални маркетери постојано расте. Тие станаа едни од најбараните кадри и компаниите допрва сфаќаат дека одделот за дигитален маркетинг е неопходен за раст на бизнисот. Колку повеќе ги збогатуваш своите вештини, се наградуваш со знаења и практична работа, резултатот во поглед на финансиска стабилност и дополнителни приходи е загарантиран.

Флексибилност во однос на кариерата

Широкиот спектар на вештини кои ги опфаќа дигиталниот маркетинг, овозможуваат работа на повеќе проекти, во повеќе сектори истовремено. Можноста за трансфер од една на друга работна позиција е секогаш отворена, како и можноста за избор на кариерна патека според твоите интереси и силни страни. Маркетинг агенции, компании од сите индустрии, самовработување…со дигиталниот маркетинг само небото е граница!

Постојано учење и во тек со трендовите

Дигиталниот маркетинг е динамичен и постојано се развива, бидејќи се појавуваат нови технологии и трендови,нови алатки, стратегии, социјани медиуми…затоа, од клучна важност е да останеш во тек со новостите, да стекнеш hands-on искуство со новите алатки и најновите практики во индустријата кои ќе го збогатат твоето портфолио.

 

Академијата за Дигитален маркетинг на Семос Едукација е ефикасен метод за изучување на најновите практики во дигиталниот маркетинг. Академијата овозможува учење од Официјалната SimpliLearn програма, со која по завршувањето, студентите се стекнуваат со Меѓународен сертификат, вештини и познавања од сите области на дигиталниот маркетинг и се подготвени да ја започнат својата кариера. Работата на реални проекти со предавачи со долгогодишно искуство во областа, дополнително го олеснуваат едукативниот процес за идните дигитални маркетери, овозможувајќи им теоретско и практично знаење кое ќе им помогне да ја започнат или унапредат својата кариера во дигиталниот маркетинг.