Semos Education Semos Education
 • Понеделник-Петок 9:00 - 22:00
 • Јави ни се +389 2 3130 900
 • Пиши ни kursevi@semos.com.mk
EN / МК / RS
Кошничка
резервирај место
 • Опис
 • Содржина
 • За кого е наменет
 • Придобивки од курс
 • Сертификати

Agile тестирањето е релативно нов пристап кон тестирање на софтвер кое ги следи принципите на развој на софтвер наведени во Agile Manifesto. Тестер на Agile проект ќе работи поразлично од тестер кој работи на традиционален проект.

 

Тестерите мораат да ги разбираат вредностите и принципите кои ги поткрепуваат Agile проектите, и како тестерите се интегрален дел од целиот тим заедно со девелоперите и бизнис претставниците.

 

Agile Extension ќе му овозможи на тестерот знаење со кое ќе може да биде дел од Agile тестинг тимовите и да постигне поголеми перформанси. 

 • Принципи на Agile развој на софтвер 
 • Разлики помеѓу традиционални и Agile пристапи кон тестирање 
 • Подобрување на процесите на тестирање преку вашето познавање на Agile проекти 
 • Планирање на релевантни активности за тестирање (проценка на тестинг обидите) 
 • Примена на релевантни методи, техники и алатки за тестирање 
 • Препознавање на критериуми за квалитет во Agile проекти 
 • Успешна соработка во Agile тимови 

Овој курс е наменет за:

 

 • Тестери со искуство со традиционални SDLCs. 
 • Тестери со почетно ниво, со интерес за Agile тестирање 
 • Искусни девелопери со многу до малку знаење за тестирање, кои работат на Agile проекти 
 • Тестери, тест аналитичари, тест инженери, тест консултанти, тест менаџери, тестери за тестирање на апликацијата (user acceptance testers), софтвер девелопери 
 • Поседување на ISTQB® Foundation сертификат е предуслов. 
 • Основи на Agile развој на софтвер 
 • Различни Agile пристапи 
 • Разликите помеѓу тестирање во традиционални и Agile проекти 
 • Тестирање во Agile проекти 
 • Улоги и вештини на еден тестер во Agile проекти 
 • Agile техники и методи на тестирање 
 • Проценка на квалитативни ризици на производ во рамки на Agile проект 
 • Проценка на тестинг обидите (test effort) врз основа на повеќе итерации и квалитативни ризици 
 • Алатки за Agile проекти 

Сертификат за посета на курс издаден од Семос Едукација

Опис

Agile тестирањето е релативно нов пристап кон тестирање на софтвер кое ги следи принципите на развој на софтвер наведени во Agile Manifesto. Тестер на Agile проект ќе работи поразлично од тестер кој работи на традиционален проект.

 

Тестерите мораат да ги разбираат вредностите и принципите кои ги поткрепуваат Agile проектите, и како тестерите се интегрален дел од целиот тим заедно со девелоперите и бизнис претставниците.

 

Agile Extension ќе му овозможи на тестерот знаење со кое ќе може да биде дел од Agile тестинг тимовите и да постигне поголеми перформанси. 

Содржина
 • Принципи на Agile развој на софтвер 
 • Разлики помеѓу традиционални и Agile пристапи кон тестирање 
 • Подобрување на процесите на тестирање преку вашето познавање на Agile проекти 
 • Планирање на релевантни активности за тестирање (проценка на тестинг обидите) 
 • Примена на релевантни методи, техники и алатки за тестирање 
 • Препознавање на критериуми за квалитет во Agile проекти 
 • Успешна соработка во Agile тимови 
За кого е наменет

Овој курс е наменет за:

 

 • Тестери со искуство со традиционални SDLCs. 
 • Тестери со почетно ниво, со интерес за Agile тестирање 
 • Искусни девелопери со многу до малку знаење за тестирање, кои работат на Agile проекти 
 • Тестери, тест аналитичари, тест инженери, тест консултанти, тест менаџери, тестери за тестирање на апликацијата (user acceptance testers), софтвер девелопери 
 • Поседување на ISTQB® Foundation сертификат е предуслов. 
Придобивки од курс
 • Основи на Agile развој на софтвер 
 • Различни Agile пристапи 
 • Разликите помеѓу тестирање во традиционални и Agile проекти 
 • Тестирање во Agile проекти 
 • Улоги и вештини на еден тестер во Agile проекти 
 • Agile техники и методи на тестирање 
 • Проценка на квалитативни ризици на производ во рамки на Agile проект 
 • Проценка на тестинг обидите (test effort) врз основа на повеќе итерации и квалитативни ризици 
 • Алатки за Agile проекти 
Сертификати

Сертификат за посета на курс издаден од Семос Едукација

Досегашни искуства

Што кажаа луѓето за нас

 • - Марко Крстевски студент за Microsoft .NET

  Барајќи да го проширам своето знаење, се одлучив да се запишам во Семос Едукација каде го добивам потребното знаење и искуство.

 • - Теодор Марковски Студент

  Желбата да станам Cloud architect ме доведе до Семос Едукација. Воодушевен сум од позитивните искуства на поранешни студенти и начинот на кој предавачите и Кариерниот центар се грижат за студентите.

 • - Викторија Георгиева Летна менторска програма за Python Developer

  Репутацијата на Семос Едукација за квалитетна обука и можноста за учење од искусни инструктори одиграа дополнителна значајна улога во мојата одлука.

 • - Борче Пелтековски Акредитирана Академија за Графички дизајн

  По завршувањето во Семос Едукација се гледам во некоја компанија која работи со технологија, како на пример Samsung, Apple или компанија од сличен калибар.

 • - Маја Ангелеска студент на ISTQB за Software Tester

  За Академијата слушав многу позитивни коментари и разгледувајќи ја содржината на програмата воопшто не се двоумев за изборот на Семос Едукација и Aкадемијата за Software Tester.

 • - Симона Миладиновска Помлад раководител за продажба во ISTQB и Android оддел

  Енергијата за мене е многу важна. Среќа е да работиш на место каде колегите ти се продолжено семејство, канцеларијата – втор дом, а насмевките присутни при секојдневната комуникација. Благодарна сум за своите колеги и за можноста да работам рамо до рамо со вакви исклучителни луѓе.

 • - Мартин Доков Software Tester (QA) во ReThing

  Со одличната програма на Академијата за Software Tester на Семос Едукација, заедно со знаењето и вложениот труд на професорот Фисник Доко, се стекнав со знаење и пракса за да можам да се вработам по оваа струка.

 • - Наташа Јовановски QA Consultant во Solutionade

  Работам како QA Consultant во Solutionade. Завршниот проект, најинтересниот дел од студиите, ми помогна да го совладам материјалот и да го покажам знаењето во реален проект. Не двоумете се да направите career switch, само така ќе ги исполните сите свои цели.

 • - Никола Николовски Test Automation Engineer во RLDatix

  На сите оние кои сакаат да изградат кариера како Automation Software Tester, им препорачувам да бидат упорни, истрајни и вредно да работат. За да има успех мора од некаде да се почне. Овде успехот започнува од носење на правилна одлука за избор на соодветна Академија за стабилна иднина, а тоа е Академијата за Automation Software Testing во Семос Едукација.

Запознајте ги инструкторите

 • Веле Павловски  

  Microsoft Certified Trainer

  ISTQB Certified Trainer

  Software Architect @Semos Cloud

   

  14+ години искуство

 • д-р Фисник Доко  

  Microsoft Certifed Trainer

  ISTQB Certified Trainer

  PhD, Computer science and engineering

  Azure Architect @Adeva

   

  13+ години искуство

 • Димче Ацковски  

  Senior QA Analyst

  @RLDatix

   

  3+ години искуство