Semos Education Semos Education
 • Понеделник-Петок 9:00 - 22:00
 • Јави ни се +389 2 3130 900
 • Пиши ни kursevi@semos.com.mk
EN / МК / RS
Кошничка
резервирај место
 • Опис
 • Содржина
 • За кого е наменет
 • Придобивки од курс
 • Сертификати

Product Owner ги претставува интересите на заедницата на стејкхолдери во Scrum тимот. Product Owner е одговорен за осигурување јасна комуникација за барањата за функционалност на производот или услугата со Scrum тимот, ги дефинира критериумите за прифаќање, и се осигурува дека истите критериуми се исполнети.

 

Product Owner мора да ги разбере и да ги поддржи потребите и интересите на сите стејкхолдери и во исто време да ги разбере потребите и работата на Scrum тимот. 

Преглед на Agile и Scrum 

 

 • Што е Agile? 
 • Зошто да се користи Agile? 
 • Agile манифест 
 • Принципи на Agile манифестот 
 • Методи на Agile 
 • Други методи на Agile 
 • Преглед на Scrum 
 • Резиме на Scrum 

 

Улоги во Scrum 

 

 • Улоги на Scrum 
 • Сопственик на производ 
 • Scrum Master 
 • Scrum тим 
 • Предности на накрсно-фукнционални тимови 

 

Планирање во Scrum 

 

 • Тек на Scrum 
 • Барања во Scrum 
 • Приоритизирање на работи во Product Backlog 
 • Прилагодлив проект менаџмент 
 • Scrum планирање 
 • User Stories 
 • Концептот за персона 
 • Критериуми за прифаќање (Acceptance Criteria) 
 • Generic Done Criteria 
 • Критериуми за Good User Story 
 • Проценка 
 • Важност на вредност 
 • Risk Burndown Graphics 
 • Scrum Board 

 

Спринт планирање 

 

 • Спринтови (од гледна точка на Product Owner) 
 • Спринт состанок (Sprint Planning Meeting) 
 • Планирање 
 • Проценка на задача 
 • Sprint Backlog 

 

Имплементација на Scrum 

 

 • Дневен stand-up состанок (Daily Stand-up Meeting) 
 • Состанок за преглед на спринт (Sprint Review Meeting) 
 • Состанок за осврт на спринт (Sprint Retrospective Meeting) 
 • Product Backlog Grooming 

Оваа сертификација е за секој кој комуницира со стејкхолдери или работи како Product Owner во Scrum тимот. 

Во цената на обуката вклучени се 3 обиди за полагање на официјалниот сертификат Scrum Product Owner Certified.
(рок на важност 6 месеци)

Сертификат за посета на курс издаден од Семос Едукација

Опис

Product Owner ги претставува интересите на заедницата на стејкхолдери во Scrum тимот. Product Owner е одговорен за осигурување јасна комуникација за барањата за функционалност на производот или услугата со Scrum тимот, ги дефинира критериумите за прифаќање, и се осигурува дека истите критериуми се исполнети.

 

Product Owner мора да ги разбере и да ги поддржи потребите и интересите на сите стејкхолдери и во исто време да ги разбере потребите и работата на Scrum тимот. 

Содржина

Преглед на Agile и Scrum 

 

 • Што е Agile? 
 • Зошто да се користи Agile? 
 • Agile манифест 
 • Принципи на Agile манифестот 
 • Методи на Agile 
 • Други методи на Agile 
 • Преглед на Scrum 
 • Резиме на Scrum 

 

Улоги во Scrum 

 

 • Улоги на Scrum 
 • Сопственик на производ 
 • Scrum Master 
 • Scrum тим 
 • Предности на накрсно-фукнционални тимови 

 

Планирање во Scrum 

 

 • Тек на Scrum 
 • Барања во Scrum 
 • Приоритизирање на работи во Product Backlog 
 • Прилагодлив проект менаџмент 
 • Scrum планирање 
 • User Stories 
 • Концептот за персона 
 • Критериуми за прифаќање (Acceptance Criteria) 
 • Generic Done Criteria 
 • Критериуми за Good User Story 
 • Проценка 
 • Важност на вредност 
 • Risk Burndown Graphics 
 • Scrum Board 

 

Спринт планирање 

 

 • Спринтови (од гледна точка на Product Owner) 
 • Спринт состанок (Sprint Planning Meeting) 
 • Планирање 
 • Проценка на задача 
 • Sprint Backlog 

 

Имплементација на Scrum 

 

 • Дневен stand-up состанок (Daily Stand-up Meeting) 
 • Состанок за преглед на спринт (Sprint Review Meeting) 
 • Состанок за осврт на спринт (Sprint Retrospective Meeting) 
 • Product Backlog Grooming 
За кого е наменет

Оваа сертификација е за секој кој комуницира со стејкхолдери или работи како Product Owner во Scrum тимот. 

Придобивки од курс

Во цената на обуката вклучени се 3 обиди за полагање на официјалниот сертификат Scrum Product Owner Certified.
(рок на важност 6 месеци)

Сертификати

Сертификат за посета на курс издаден од Семос Едукација

Запознајте ги инструкторите

 • м-р Стефан Крстевски
  Scrum Master Certified
  Agile Delivery Manager @Open GI

  7+ години искуство